mardi 26 avril 2016

Űrtechnológiával a tisztább tengerekért

[unable to retrieve full-text content]

Bolygónk nagy részét víz fedi, de még mindig keveset tudunk arról, mi folyik a tengerek és óceánok mélyén. Finnország új kutatóhajóján vagyunk a Balti-tenger közepén – de mit is kutatunk tulajdonképpen?

- A biológiai sokféleségre vonatkozó adatokat gyűjtünk. Fitoplanktont, zooplanktont, fenéklakó orgaznizmusokat gyűjtünk azért, hogy felmérjük a Balti-tenger ökológiai állapotát, majd később más tengerekét is – magyarázza Maria C. Uyarra, ökológus, a DEVOTES európai kutatási projekt koordinátora.
 
Az európai kutatási projekten dolgozó tudósok különböző helyeken különböző mélységből vesznek vízmintát. A plankton típusa és mennyisége, a víz só- és oxigéntartalma sokat elmond a vízminőségről, és ez csak egy része az európai tudósok által folyamatosan gyűjtött adatoknak. A kutatás kiterjed a teljes élővilágra.

- Ahhoz, hogy ennyi információt összesítsünk, szükség van bizonyos eszközökre és modellekre, a méréseket időről időre meg kell ismételni, ezért szükség van integrált kiértékel

Author: avatareuronews-hu
Tags: tisztább Óceán tengerekért Globális felmelegedés Tenger klímaváltozás Környezetvédelem Tudományos kutatás Környezetszennyezés
Posted: 26 April 2016



Űrtechnológiával a tisztább tengerekért

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire